28/29 februari: Internationale RSI-dag

28/29 februari: Internationale RSI-dag

internationale rsi-dagDe laatste dag van februari is de Internationale RSI-dag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan RSI: wat is het, hoe kun je het voorkomen en hoe kun je hiermee omgaan.

Wat is RSI
Jaarlijks gaan er zo’n 500.000 werknemers met RSI-klachten naar de huisarts. Ondanks dit hoge aantal is het verbazingwekkend hoeveel mensen eigenlijk niet weten wat RSI precies inhoudt. RSI is geen ziekte, maar het is een verzamelnaam voor pijnklachten in vooral het bovenlichaam. De klachten ontstaan door langdurig in dezelfde houding of met dezelfde bewegingen te werken. Een heel bekend voorbeeld is natuurlijk de muisarm, die ontstaat door het gebruik van een computermuis. Een ander voorbeeld is het doorschuiven van boodschappen aan de kassa. Ook dit is een beweging die veelvuldig herhaald wordt gedurende een werkdag. RSI klachten ontstaan vooral bij mensen die veel stress en/of weinig sociale steun ervaren op hun werk.

Hoe kun je het voorkomen
Op de Internationale RSI-dag worden de risico’s onder de aandacht gebracht, en hoe RSI-klachten voorkomen kunnen worden. Voor intensief beeldschermwerk helpt een ergonomisch ingerichte werkplek en een goede zithouding. Het bureaublad en de bureaustoel moeten juist worden afgesteld. Nog enkele tips om RSI te voorkomen:

  • zorg voor voldoende afwisseling van de werkzaamheden
  • neem regelmatig korte en langere pauzes
  • gebruik zoveel mogelijk het toetsenbord in plaats van de muis
  • voorkom een te hoge werkdruk < — misschien wel de belangrijkste tip!
  • gebruik speciale hulpmiddelen, zoals een trackball of een ergonomisch toetsenbord

Een groot probleem
Cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) laten zien dat aandacht voor RSI nog hard nodig is. De NEA is een groot representatief onderzoek onder meer dan 20.000 werknemers, jaarlijks uitgevoerd door TNO in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim een derde van de deelnemers had last van nek-, schouder-, arm-, elleboog-, pols-, of handklachten. De conclusie is duidelijk: RSI blijft een omvangrijk probleem.

Internationale RSI-dag

De Canadese initiatiefnemers kozen destijds voor 29 februari, de minst repetitieve dag, als Internationale RSI-dag. Natuurlijk is er ook in niet-schrikkeljaren aandacht voor RSI, dan valt de Internationale RSI-dag op 28 februari.

Stoelmassage en RSI
Stoelmassage bij bedrijven ondersteunt medewerkers bij het voorkomen en verminderen van RSI. De ontspanning van de behandeling zorgt er voor dat een medewerker beter kan omgaan met werkdruk. Daarnaast geeft Zakenmasseurs adviezen over inrichting en gebruik van de werkplek. Stoelmasseurs van Zakenmasseurs zijn therapeutisch geschoold en aangesloten bij diverse beroepsverenigingen, en kunnen vanuit hun deskundigheid ook klachtgerichte behandelingen geven.

De Internationale RSI-dag is een uitstekende gelegenheid om nader kennis te maken met de dienstverlening van Zakenmasseurs. Wij geven u graag nadere informatie en een vrijblijvende demonstratie. Bel Zakenmasseurs op 085‑4015 186, of laat hieronder uw telefoonnummer achter en u wordt teruggebeld.

    Bijzondere dagen ,