Werken bij warm weer

Werken bij warm weer

thermometer 27 gradenDe hooimaand (juli) is begonnen: het mooie weer komt er aan! En inderdaad, voor de komende dagen is zeer warm weer voorspeld. En over krap 3 weken beginnen de hondsdagen, van 20 juli tot 20 augustus. Hittegolven zijn dan geen uitzondering. Hoe hou je het uit, werken bij warm weer? In dit artikel informatie en tips.

Effect op het lichaam

Het belangrijkste risico bij warm weer is uitdroging. Het lichaam verliest veel vocht door transpiratie. Dit vocht moet doorlopend worden aangevuld, bij voorkeur met water. De eerste verschijnselen van uitdroging vallen nog niet zo op: vermoeidheid, sufheid, lastig concentreren. Maar uiteindelijk kan het lichaam zelfs in een shock raken door gebrek aan vocht. Wees er op tijd bij, en wacht niet op dorst: op dat moment is de uitdroging al begonnen. Drink meer dan gebruikelijk, zo’n 2 liter per dag, bij voorkeur water, bouillon, etc. Pas op met alcoholhoudende dranken: alcohol beïnvloedt de nieren waardoor deze teveel vocht afvoeren, en dat was nou net níet de bedoeling.

Probeer het lichaam regelmatig af te koelen, bijvoorbeeld met een lauwe douche of (zwem-)bad. Vermijd sterke temperatuurwisselingen, het lichaam heeft het al moeilijk genoeg om de temperatuur goed te houden.

Kleding

Pas uw kleding aan: bijvoorbeeld lichte, katoenen kleding. Lichte kleuren reflecteren de warmte, donkere kleuren nemen de warmte juist op. Draag een zonnebril en/of een hoofddeksel als u buiten moet zijn. Voor op het werk: de meeste mensen begrijpen wel dat ze niet in zwemkleding op kantoor kunnen verschijnen, maar hoe kun je er ook bij erg warm weer toch verzorgd en representatief uitzien? Dit hangt natuurlijk sterk af van de bedrijfscultuur, maar ook in het algemeen valt er wel iets over te zeggen.

Te vermijden zijn in ieder geval, voor mannen: korte of kuitbroeken, T-shirts met expliciete teksten of afbeeldingen, shirts zonder mouwen, Hawaï-shirts, slippers. Voor vrouwen: erg korte rokjes of broekjes, mouwloze topjes (tank tops, haltertops etc), diepe decolletés, blote buiken, doorzichtige kleding en slippers. Blote oksels kan niet: collega’s zitten niet te wachten op zo’n uitzicht. Overhemd met korte mouwen kan, maar liever een gewoon overhemd en daarvan de mouwen oprollen. Teenslippers zijn voor op het strand of de camping: op kantoor is het ongepast.

Gedrag

Beperk lichamelijke inspanning, zoals sportactiviteiten, zoveel mogelijk. Is het toch noodzakelijk, rust dan regelmatig en drink regelmatig wat. Als het kan: plan je werk in de ochtend en de avond, je bent dan ook het meest productief. Je hebt de middag dan om van de zon te genieten, bijvoorbeeld in een zwembadje. Is het op het warmst van de dag echt niet meer uit te houden? Veel publieke ruimtes (gemeentehuizen, bibliotheken, winkelcentra) hebben airconditioning. Het is ook mogelijk om daar te werken!

Omgeving

Probeer de warmte zo lang mogelijk buiten te houden. Hou ramen en gordijnen aan de zonkant gesloten zolang de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur. Als de ergste warmte voorbij is kunnen ze weer open. Schakel apparaten die warmte afgeven (computers, beeldschermen, printers) indien mogelijk uit. Werk je in een ruimte onder een plat dak? Als je hier water overheen kunt laten lopen kan dat schelen. Laat nooit personen of huisdieren achter in een stilstaande auto.

Medewerkers ,
error: Content is protected !!