Minder prestatie door overslaan lunch

Minder prestatie door overslaan lunch

lunch burn-outOngeveer één op de drie werknemers werkt door tijdens de lunchpauze. Dit geeft niet alleen een verhoogd risico op burn-out, het is ook slecht voor de productiviteit.

Uit internationaal onderzoek van Monsterboard blijkt dat 29 procent van de Nederlandse werknemers tijdens de lunchpauze gewoon doorwerkt. En als er al tijd wordt vrijgemaakt voor een moment van rust, is dat meestal niet langer dan drie kwartier. “Terwijl rustmomenten juist essentieel zijn om een burn-out te voorkomen”, aldus Elbrich Batstra, directeur HR Benelux bij Monsterboard, in de Volkskrant.

Brits onderzoek wijst uit dat werknemers die de gehele lunch overslaan of op de werkplek eten, later op de dag minder productief zijn. Mensen hebben ook vaak de neiging om indruk op de werkgever te maken door veel werk op zich te nemen. Wanneer ze uiteindelijk teveel werk hebben, worden de lunches overgeslagen om de hoeveelheid werk bij te benen.

“Bevlogenheid en ambitie zorgen voor werkvoldoening en tot een lager ziekteverzuim. Maar je moet jezelf niet voorbijlopen. Het is essentieel om grenzen te stellen en realistische ambities na te streven”, zegt Jan van den Hoogen, senior arbeids- en organisatiedeskundige van ArboUnie.

Het is belangrijk dat de werkgever goede werkomstandigheden biedt aan de werknemer. De werkgever zou de volgende maatregelen kunnen nemen om een goede werkplek te realiseren:

• zorg voor faciliteiten die het nemen van een pauze bevorderen, zoals een speelruimte, bedrijfsfitness of stoelmassage
• tref maatregelen om de balans tussen werk en privé te herstellen. Een voorbeeld is het stopzetten van et e-mailverkeer buiten de kantoortijden (bij Volkswagen is dit al ingevoerd).
• bewaak de werkdruk bij de werknemers. Als de werkdruk te hoog blijkt kan er tijdig worden ingegrepen.
• hou in de gaten welke werknemers er pauze nemen en welke niet. De werkgever krijgt zo de kans om de werknemer te confronteren als deze geen pauze neemt.

Nieuws ,