Doezelen op de werkplek

Doezelen op de werkplek

slapen op de werkplek Van de Nederlanders met een betaalde baan zit ruim 20 procent te doezelen op de werkplek. Dat blijkt uit een landelijke enquête naar slapen en werken, mede uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Leiden.

Hoewel driekwart van de werknemers vindt dat voldoende slaap noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren op de werkplek, komt het daar vaak niet van. Als mensen mogen kiezen tussen een uur langer slapen of ’s avonds een uur langer doorwerken, dan kiest de helft voor langer doorwerken. En dat terwijl 40 procent van de ondervraagden beter zou presteren met één uur extra nachtrust.

Ruim 25 procent van de werkende Nederlanders ligt regelmatig wakker van het werk. Een kwart grijpt naar stimulerende middelen als cafeïne, energiedrankjes of drugs om beter te kunnen functioneren. Slaperigheid zorgt er bij 3,5 procent van de werknemers voor dat ze fouten maken of zelfs ongevallen veroorzaken.

Naast overwerk en stress kan ook de biologische klok ervoor zorgen dat werknemers niet aan hun optimale hoeveelheid uren slaap per nacht komen. Avondtypes vallen pas laat in slaap en hebben ’s morgens vroeg de grootste moeite om uit bed te komen. Daar zouden werkgevers rekening mee moeten houden, vinden de onderzoekers: “Vaak is het gemakkelijker om werktijden aan te passen dan het ritme van de biologische klok te verschuiven.” Een goed idee, omdat 18 procent van de werknemers een avondmens is.

De enquête toont overduidelijk aan dat slaap en werk elkaar sterk beïnvloeden. De onderzoekers pleiten dan ook voor meer voorlichting en preventie. Ze staan daarin niet alleen: bijna de helft van de werkende Nederlanders en de helft van mensen met een leidinggevende functie vindt dat werkgevers meer aandacht moeten hebben voor slaapproblemen in de werksituatie in de vorm van voorlichting en preventiemaatregelen.

Een goede preventiemaatregel is natuurlijk: stoelmassage op het werk! In plaats van te doezelen en fouten te maken krijgt de medewerker een kort moment voor zijn broodnodige rust en ontspanning, afgesloten door een stimulerende impuls waardoor hij weer opgefrist verder kan met zijn werk! Neem contact op met Zakenmasseurs voor een vrijblijvende demonstratie bij u op het bedrijf!

Nieuws , , ,