Beweegmomentjes tijdens het werk

Beweegmomentjes tijdens het werk

staand telefoneren beweegmomentjeWerknemers die lang achtereen zitten zonder tussentijds te bewegen, hebben een grotere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II en op overgewicht. Het inlassen van Beweegmomentjes in het werk is daarom een nieuw advies van TNO en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) voor werknemers die tijdens hun werk langdurig zitten. Wat zijn Beweegmomentjes? Staand telefoneren bijvoorbeeld, of naar een collega lopen in plaats van hem of haar te mailen. Staand of wandelend lunchen in plaats van zittend of gaan staan als een collega aan je bureau komt om even te overleggen.

Naast te weinig sporten en bewegen, vormt ook langdurig zitten een risico op gezondheidsklachten voor de ruim 3 miljoen mensen in Nederland met een ‘zittend’ beroep. Kantoormedewerkers, chauffeurs, maar bijvoorbeeld ook laboranten. Ook al sporten en bewegen deze mensen misschien voldoende in hun vrije tijd, er is toch een risico op gezondheidsklachten als de functie of het beroep periodes van langdurig zitten omvat die zij niet regelmatig onderbreken. Boodschap is: iedereen die door de dag heen regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit, is gebaat bij het inlassen van Beweegmomentjes. Uit de eerste studies komt een voorlopige vuistregel: onderbreek het zitten één keer per half uur voor minimaal twee minuten. Het belangrijkste daarbij is opstaan en de benen in actie brengen.

Het effect van Beweegmomentjes

Werknemers die niet lang achtereen zitten of het zitten regelmatig onderbreken hebben een kleinere kans op ernstige chronische ziekten zoals diabetes type II (suikerziekte) en op overgewicht. Beweegmomentjes kunnen dus bijdragen aan een betere gezondheid!

Bron: persbericht Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

Medewerkers , , ,
error: Content is protected !!