Workshop Ergonomie

Workshop Ergonomie

Katrien de Graaf demonstreert de juiste instelling van de bureaustoel tijdens de workshop ergonomie.

Katrien de Graaf demonstreert de juiste instelling van de bureaustoel.

Op zaterdag 12 april 2014 was er, aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering van de Beroepsvereniging voor Stoelmasseurs, een Workshop Ergonomie. Deze werd verzorgd door Katrien de Graaf van ErgoProfs.

Instellen van de werkplek

De workshop was er op gericht om stoelmasseurs meer inzicht te geven in de relatie tussen de instelling van de (beeldscherm-)werkplek en fysieke klachten. Veel aandacht was er dan ook voor het juist instellen van de bureaustoel, dit werd zowel gedemonstreerd als met elkaar geoefend. Ook erg belangrijk is de juiste hoogte van het werkblad. Staat deze te hoog, dan ontstaan gemakkelijk klachten aan nek en schouders.

Demonstratie van de spierspanningsmeter tijdens de workshop ergonomie.

Demonstratie van de spierspanningsmeter.

Spierspanningsmeter

Zeer inzichtelijk was ook de demonstratie van een spierspanningsmeter. Zo’n apparaat geeft met piepjes aan hoeveel spanning er in een spier(groep) zit. Wat blijkt dan bijvoorbeeld:

  • als het beeldscherm te hoog staat (of de gebruiker wil door het lees-gedeelte van zijn multifocale bril kijken) is er continu veel spanning in de monnikskapspier
  • het boven de muis laten zweven van de hand levert véél meer spierspanning op dan de hand op de muis laten rusten (en nog beter is het natuurlijk om die muis helemaal met rust te laten)

 

Werkplekadvies

Werkplekadviseur is een vak apart. Een stoelmasseur kan natuurlijk goed algemene adviezen geven, maar zeker als er al gezondheidsklachten zijn is het goed om een gediplomeerde werkplekadviseur in te schakelen.

Meer informatie

Voor de stoelmasseurs is het belang van een goede werkplek overduidelijk. Dagelijks komen zij gezondheidsklachten tegen die mogelijk het gevolg zijn van een onjuist ingestelde werkplek. Op deze site vindt u al een artikel over de juiste instelling van de werkplek. Verder werkt Zakenmasseurs samen met Caroline Oosterwijk, gediplomeerd werkplekadviseur. U wilt uw werplekken eens goed tegen het licht houden? Neem gerust contact op met Zakenmasseurs!

Nieuws , , , , ,
error: Content is protected !!